Läkemedlen som används är så kallade GLP-1-analoger (glukagonliknande peptid-1-analoger) . De är en grupp läkemedel som imiterar effekterna av det kroppsegna hormonet GLP-1, som spelar en central roll i regleringen av blodsocker och aptit. Detta sker främst genom:
-
Aptitreglering: GLP-1 är ett hormon som frisätts i tarmen efter måltid. Det signalerar till hjärnan att mätta sig och minskar aptiten. GLP-1-analoger efterliknar denna effekt genom att binda till samma receptorer i hjärnan, vilket leder till minskad hunger och ett längre mättnadskänsla efter måltider.
-
Fördröjd magtömning: GLP-1-analoger kan bromsa magsäckens tömning, vilket gör att maten stannar längre i magen. Detta leder till att man känner sig mätt längre, vilket kan minska kaloriintaget och bidra till viktminskning.
-
Blodsockerreglering: GLP-1-analoger förbättrar insulinutsöndringen när blodsockernivåerna är förhöjda, vilket gör att kroppens blodsockernivåer hålls stabila. Detta kan också bidra till en mer stabil energinivå och minska sug efter mat.
-
Minskad fettlagring: Vissa studier har visat att GLP-1-analoger kan påverka fettmetabolismen och minska fettlagring, vilket också bidrar till viktminskning.
Läkemedlen har även visat sig ha positiva effekter på nikotin- och alkolholanvändning, då många även upplever minskat sug efter dessa.
I genomsnitt går man ned 15-20 % av sin kroppsvikt under det första året. Biverkningarna är få och som regel lätta att tolerera.